Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, συμμετέχει σε δράσεις συνεργασίας με φορείς της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη των μελών του.
Ενδεικτικές δράσεις συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς:
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης «Διερεύνησε, Σχεδίασε, Δράσε για τη Σταδιοδρομία σου!», θα πραγματοποιήσει στη Λήμνο, στις 11 & 12 Νοεμβρίου 2024, ομαδικές δραστηριότητες επαγγελματικού προσανατολισμού για τους/τις μαθητές/-τριες του Γυμνασίου Μούδρου και των ΓΕΛ Μούδρου και Μύρινας. Στο ΓΕΛ Μούδρου θα πραγματοποιηθούν και εξειδικευμένες ενημερώσεις για του γονείς των μαθητών/-τριών.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σχετική αφίσα.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ “My Gap Feel & Fill”
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή για την εκπαίδευση, στο Φεστιβάλ Εκπαίδευσης “My Gap Feel & Fill”, το οποίο θα υποδεχτεί το μαθητικό, φοιτητικό και σπουδαστικό κοινό την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 09:30-18:00, στο Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2), στο κέντρο της Αθήνας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mygap3f.gr
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ1
Την Τετάρτη 02/10/2024, η κα. Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 με τίτλο «Συνδέσεις», προκειμένου να συμμετάσχει σε μία συζήτηση σχετικά με ζητήματα βίαιων συμπεριφορών των εφήβων και τον ρόλο του σχολείου, των εκπαιδευτικών και της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.ertflix.gr/vod/vod.505630-sundeseis-837 μεταξύ 2:20:00-2:34:00.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, SLAM POETRY ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
Βασική ιδέα και πρόθεση του έργου είναι η διερεύνηση της πρόσθετης μαθησιακής αξίας και της δυναμικής που μπορεί να προκύψει από διδακτικούς σχεδιασμούς που προωθούν τη δημιουργική συνέργεια ανάμεσα σε περισσότερα από ένα διδακτικά αντικείμενα και πεδία, και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στη Λογοτεχνική και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθ. Μαρία Δασκολιά.
Η πρώτη φάση της εκπαιδευτικής παρέμβασης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2024. Συμμετείχαν τα εξής σχολεία:
Πρότυπο Σχολείο Αγίων Αναργύρων (6 τμήματα Α’ και Β’ Λυκείου, 170 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί). Εκπαιδευτικοί: Αλέξανδρος Μάλλιος, Κατερίνα Φωτίου, Γκλόρια Βιολάρη, Μαρία Φιλντίση, Κατερίνα Κανέλλου
1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας (15 μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου και 1 εκπαιδευτικός). Εκπαιδευτικός: Κάντια Βαρέλα
Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων (Όμιλος δημιουργικής γραφής & ρητορικής τέχνης, 20 μαθητές και 1 εκπαιδευτικός). Εκπαιδευτικός: Ελένη Φουντά
Τα σχολεία αυτά αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη ενός σχολικού Δικτύου με την επιστημονική καθοδήγηση και αρωγή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της Δρ. Ευαγγελίας Αραβανή (Σύμβουλος Καθηγήτρια «Δημιουργική Γραφή» στο Ε.Α.Π.) και της Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ Μαρίας Δασκολιά.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ 23o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ: ”LITERACY FOR ALL: NEW CHALLENGES, NEW PERSPECTIVES“
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - ΕργΠΕ, ΕΚΠΑ έλαβε μέρος στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Γραμματισμό (23rd European Conference on Literacy, 2024). Το συνέδριο διεξήχθη στα Χανιά της Κρήτης από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου 2024 υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Γλώσσας και Γραμματισμού και της FELA (Federation of European Literacy Associations) (https://fela-crete2024.com/). Φέτος, το συνέδριο είχε ως κεντρική θεματική του «Γραμματισμός για Όλους: Νέες Προκλήσεις, Νέες Προοπτικές» (“Literacy for All: New Challenges, New Perspectives”).
Το ΕργΠΕ συμμετείχε με ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε από τις Δρ. Ευαγγελία Αραβανή και την Καθηγήτρια Μαρία Δασκολιά, με τίτλο: “Cultivating multiliteracies in school practice: creatively combining Literature Education with Environmental Education using slam poetry as a vehicle”.
Στην εργασία παρουσιάστηκε μέρος εν εξελίξει έρευνας που υλοποιείται από το ΕργΠΕ. Πρόκειται για μια καινοτόμο εκπαιδευτική παρέμβαση που σχεδιάστηκε για και πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνδυάζοντας τη Λογοτεχνική Εκπαίδευση, τη δημιουργική γραφή, την προφορική - επιτελεστική ποίηση (slam poetry) και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα γόνιμο μαθησιακό πλαίσιο για την καλλιέργεια και ανάπτυξη πολυγραμματισμών.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ 1Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ UNICEF (20-22/03/2024).
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετείχε στο 1ο Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε από τη UNICEF σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κλιματικής Διακυβέρνησης & Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων, στις 20-22 Μαρτίου 2024.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου διαδραστικού εργαστηρίου, νέοι και νέες ηλικίας 15-24 ετών από την Περιφέρεια Αττικής συζήτησαν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην κοινότητά τους. Ο συντονισμός του εργαστηρίου βασίστηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα UPSHIFT, το οποίο υλοποιείται σε 43 χώρες, και τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενδυνάμωση των νέων, μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων, κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Οι πιο πρωτότυπες και ρεαλιστικές ιδέες που προτάθηκαν από ομάδες που συμμετείχαν στο εργαστήριο επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή, για να παρουσιαστούν από μέλη τους στο πλαίσιο του “9th Our Ocean Conference”, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (15-17 Απριλίου 2024).
Εκ μέρους του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη δράση συμμετείχε η Εύη Κακαρούχα, με ρόλο μέντορα για τις ομάδες και μέλους της κριτικής επιτροπής.
WEBINAR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ
Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει online εργαστήριο με στόχο την ευαισθητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και επαγγελματιών ψυχικής υγείας στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ένας ασθενής με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις εδώ:
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ
Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο για γονείς παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο:
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση», που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών (Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19), την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης «Διερεύνησε, Σχεδίασε, Δράσε για τη Σταδιοδρομία σου!» θα πραγματοποιήσει στη Σκιάθο, στις 19 Μαρτίου 2024, ομαδικές δραστηριότητες επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος».
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σχετική αφίσα.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, διοργανώνει Δράσεις Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου, εκπαιδευτικούς και γονείς στην Κέρκυρα στις 23-25/02/2024. Οι δράσεις οργανώνονται από την Αν. Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων σταδιοδρομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την αφίσα.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΕΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ»
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών με τίτλο «Νέοι Ερευνητές στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό».
Η Ημερίδα διεξήχθη την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, 9.00 – 14.00, στο Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑ (Γεωργίου Χατζηδάκη - Πανεπιστημιούπολη, 157 72 Ζωγράφου).
Εδώ η αφίσα της Ημερίδας.
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ
Την Πέμπτη 30/11/2023 πραγματοποιήθηκε εισήγηση με τίτλο «Θετική Ψυχολογία: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση» ώρα 9-12 στο αμφιθέατρο 313 από τον κο Θεοδοσάκη Δημήτριο.
Εισηγητής: Θεοδοσάκης Δημήτριος, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και του εργαστηρίου Θετικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Διδάκτωρ Ψυχολογίας και συγγραφέας βιβλίων συναισθηματικής νοημοσύνης, συμβουλευτικής και θετικής εκπαίδευσης.
Τίτλος εισήγησης: Θετική Ψυχολογία: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση
Περίληψη εισήγησης: Παρουσιάζονται πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της έρευνας και των εφαρμογών της Θετικής Ψυχολογίας στη σύγχρονη εκπαίδευση και με έναν τρόπο αναδεικνύεται η δυναμική της θετικής Ψυχολογίας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το πώς καλλιεργούνται τα θετικά συναισθήματα και η ψυχική ανθεκτικότητα στη σχολική τάξη και φωτίζονται κατάλληλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα και οι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Το θεωρητικό πλαίσιο συνοδεύεται από προτάσεις και βιωματικές ασκήσεις που επιστρατεύονται για να βοηθήσουν την κατανόηση του ρόλου της θετικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ»
Δείτε το Ενημερωτικό δελτίο Ιουλίου-Οκτωβρίου 2023 για την πορεία του προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», που υλοποιεί το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του ΕΚΠΑ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ 1ου ΕΕΕΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά με θέμα: «Διδακτικές τεχνικές και διαδικασίες για την εκπαίδευση μαθητών/τριών με ΔΑΦ» από το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, με εισηγητή τον Δρ. Πέτρο Γαλάνη.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ
Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Αλίμου με θέμα: «Η σχολική ένταξη των μαθητών/τριών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στη Β/θμια Εκπαίδευση» από το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, με εισηγητή τον Δρ. Πέτρο Γαλάνη.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ»
Δείτε το Ενημερωτικό δελτίο Απριλίου-Ιουνίου 2023 για την πορεία του προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», που υλοποιεί το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του ΕΚΠΑ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η διευθύντρια του Εργαστηρίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Αργυροπούλου, καθώς και η σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Επιστημονική Συνεργάτις του Εργαστηρίου, Νέλλη Μπέλκη, έδωσαν τις απαντήσεις τους.
Δείτε το άρθρο.
1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ / ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΣΣΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργάνωσε την 1η Επιστημονική Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων/ Διδακτορισσών του Τμήματος. Η Επιστημονική Συνάντηση περιλάμβανε προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από τους Υποψήφιους και Νέους Διδάκτορες και τις Υποψήφιες και Νέες Διδακτόρισσες του Τμήματος, καθώς και κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους/ες ομιλητές/τριες, μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, σε ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας.
Δείτε το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η Επίκουρη Καθηγήτρια και συνεργάτιδα του προγράμματος «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση», Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, μαζί με την ψυχολόγο, Αρετή Κυπραίου, ολοκλήρωσαν τις επιμορφώσεις νεαρών γυναικών Ρομά στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας και του Ζεφυρίου στην Αττική, στη Χαλκίδα, στη Θήβα και στον Βόλο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
2ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε δίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου με θέμα: «Αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς» από το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, με εισηγητή τον Δρ. Πέτρο Γαλάνη.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΝΕΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Συνέντευξη της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Αν. Καθηγήτριας Κατερίνας Αργυροπούλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δείτε το άρθρο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ
Η Eπίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και συνεργάτιδα του προγράμματος «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση», Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, μαζί με την ψυχολόγο, Αρετή Κυπραίου, πραγματοποιούν επιμορφώσεις νεαρών γυναικών Ρομά στην Αγία Βαρβάρα και στο Ζεφύρι.
Οι επιμορφώσεις αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ψυχική υγεία και γίνονται με υλικό που έχει παραχθεί από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ»
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργάνωσε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Υποστηρίζοντας τη διδασκαλία με μαθητές Ρομά στην τάξη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», Αναπληρωτή Καθ. Χρήστο Παρθένη, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Καθ. Χρήστο Γκόβαρη και τους συνεργάτες μας επιμορφωτές, Κωνσταντίνο Παπαχρήστο, Ιγνάτιο Καράμηνα και Χρυσαυγή Γλένη, τους συνεργάτες μας διαμεσολαβητές, Κωνσταντίνο Παϊτέρη και Χρήστο Μαρτζέλο, και τις συνεργάτιδές μας κοινωνικές λειτουργούς, Έρη Μερκούρη και Χρύσα Αυλωνίτη.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
OPEN EDUCATION WEEK 2023 – “SUSTAINABLE MODELS OF EDUCATION POST-COVID: THE CASE OF EXTENDED SQUARED (EXTEN(DT)2)”
Στις 09/03/2023 πραγματοποιήθηκε webinar με τίτλο: “Sustainable Models of Education Post-Covid: the Case of Extended Squared (Exten(DT)2)” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ανταγωνιστικού Έργου HORIZON, 2022-2025: Exten.D.T.2 Extending Design Thinking with Emerging Digital HORIZON-RIA Proposal number:101060231, Technologies, Activity: HORIZON CL2-2021-TRANSFORMATIONS-01-05. Το webinar διοργανώθηκε από το δίκτυο EDEN DIGITAL LEARNING EUROPE σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (E.E.T.) με ομιλητές τον Καθ. Χ. Κυνηγό και την Δρ. Μ. Γριζιώτη.
Δείτε φωτογραφία από το webinar.
«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΜΟΤΕΧΝΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος Νέας Ιωνίας διοργανώνουν εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση Ομοτέχνων – Συνεργατικές Πρακτικές Εκπαιδευτικών». Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Το Σχολείο Οργανισμός και Κοινότητα Μάθησης». Στην ημερίδα αναμένεται να ανακοινωθούν καλές πρακτικές αξιολόγησης ομοτέχνων από σχολεία όλης της χώρας που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρες 9:00-14:00 στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4/πλησίον ΗΣΑΠ).
Δείτε την αφίσα της ημερίδας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ.Ε.ΠΕ.Α. ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Α. ΤΡΙΤΣΗ
Στις 28 Iανουρίου 2023 το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υποστήριξε με εισήγηση της κ. Μ. Δασκολιά την πρώτη επιμορφωτική εκδήλωση του νεοσύστατου Κ.Ε.ΠΕ.Α. του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση με τίτλο: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση ως πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία».
Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και επιστήμη των πολιτών στα αστικά πάρκα: Παιδαγωγικές συνέργειες και μαθησιακές ευκαιρίες με στόχο την αειφορία”. Πολλά συγχαρητήρια στον προϊστάμενο κ. Χατζηελευθερίου και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, κ. Κατερίνα Νταή και κ. Έλενα Λαμπροπούλου, αποφοίτους του ΠΜΣ «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» (ΘΕΑΠΕΕ – κατεύθυνση: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία) για τη διοργάνωση, καθώς και στους/ις Υπευθύνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/βάθμιας Γ Αθήνας, Β/βάθμιας Γ Αθήνας, Α/βάθμιας Δ Αθήνας και Β/θμιας Δ Αθήνας, που συνέβαλαν σε αυτή.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε τρίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου με θέμα: «Διδακτικές τεχνικές και διαδικασίες για την εκπαίδευση μαθητών/τριών με ΔΑΦ» από το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, με εισηγητή τον κ. Πέτρο Γαλάνη.
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) οργάνωσε και υλοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του νομού Αργολίδας με θέμα: "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών: Δράσεις και Προοπτικές", την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στον χώρο της Βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους. Η διοργάνωση έγινε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν από τη Μαρία Δασκολιά (Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες, εκπαιδευτικούς και διδάκτορες, Νάγια Γρίλλια και Δημήτρη Γκότζο:
Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου περιλάμβανε δραστηριότητες, συζήτηση σε ομάδες και αναστοχασμό στην ολομέλεια σχετικά με το πώς μπορούν εκπαιδευτικοί να εντάξουν δημιουργικά τα Παρατηρητήρια Πολιτών στην εκπαιδευτική πράξη καθώς και η συνεργατική επεξεργασία προτάσεων/ ιδεών για νέα σχολικά προγράμματα και δραστηριότητες.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ARSINOE
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ) συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση στον κύκλο σεμιναρίων “TrainingforTrainers-T4T” που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ARSINOE.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης (webinar) που πραγματοποιήθηκε στις 08/02/2023, η Ομάδα του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε διαφορετικές δράσεις, παραγόμενα και αποτελέσματα της συμβολής του ΕργΠΕ- ΕΚΠΑ στο έργο Cos4Cloud. Στόχος της συνάντησης ήταν η μεταφορά της εμπειρίας και η ανάδειξη των καλών πρακτικών από το ένα έργο στο άλλο και η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις καινοτομίες που αναπτύχθηκαν και είναι στη διάθεσή τους.
Ειδικότερα, η επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Δασκολιά παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο για τις «Δράσεις για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών στη σχολική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud» που ενεργοποίησε και υλοποίησε το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ, ενώ πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για επιμέρους διαστάσεις του έργου δόθηκε από μέλη της ομάδας έργου:
Ο Δημήτρης Γκότζος μίλησε για τα «Παρατηρητήρια Πολιτών στο έργο Cos4Cloud και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους στη σχολική εκπαίδευση».
Η Άννα Τρίγκατζη εξήγησε τον «Συνεργατικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων για την ενσωμάτωση της Επιστήμης των Πολιτών σε σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία με αξιοποίηση των ΠΠ του έργουCos4Cloud»
Η Ματρώνα Παππά παρουσίασε την «Case study 1: Μαθητές δημοτικού σχολείου ανακαλύπτουν και παρατηρούν τον ανθρώπινο και τον μη-ανθρώπινο κόσμο ενός υγροβιότοπου με το Pl@ntNet και το OdourCollect», ενώ τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια, η Ζαχαρένια Δασκαλάκη με την «Case study 2: Με τα «πρωτάκια» στον Εθνικό Κήπο. Μαθητές και γονείς ως ενεργοί πολίτες καταγράφουν την χλωριδική ποικιλότητα ενός αστικού πάρκου στο κέντρο της πόλης», και η Άννα Τρίγκατζη με την «Case study 3: Καταγραφή της βιοποικιλότητας στην Πάρνηθα 15 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά. Εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή με το Pl@ntNet για μαθητές λυκείου».
Την εκδήλωσε έκλεισε με την παρουσίασή της η Μαρία Πλιώτα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών»: Ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο συνεργασίας και κοινής δράσης».
Το webinar παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί καθώς και συνεργάτες και ερευνητές της ομάδας έργου Arsinoe.
ΗΜΕΡIΔΑ ΝEΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤEΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚO ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜO
Tην Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Νέοι Ερευνητές στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση».
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Την Παρασκευή10 Φεβρουαρίου 2023πραγματοποιήθηκεεπιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του νομού Αργολίδας με θέμα: "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών: Δράσεις και Προοπτικές" από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Μαρία Δασκολιά.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΙΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ»
Στις 08.12.2022 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Φωνούλες στο διαδίκτυο ΙΙ μαζί με τις φωνές των μεγάλων», στην οποία συμμετείχαν παιδιά και γονείς από εκπαιδευτικά και εμψυχωτικά τμήματα και οικισμούς/καταυλισμούς από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», καθώς και προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/ομιλήτριες που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο ή/και έχουν πραγματοποιήσει ανώτατες σπουδές.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε https://hub.uoa.gr/voices-on-the-internet-along-with-the-voice-of-adults/ .
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ»
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης του έργου έγινε η αποτύπωση των δράσεων που έλαβαν χώρα σε όλες τις περιοχές παρέμβασης: Περιφέρειες Ηπείρου, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου & Νοτίου Αιγαίου. Η παρέμβαση γίνεται από μία διεπιστημονική ομάδα και περιλαμβάνει:
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΕργΠΕ συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με θέμα “Innovative tools to introduce environmental citizen science projects into schools” η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 11 Νοεμβρίου 2022. Οι κ.κ. Μαρία Δασκολιά (Aναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ , Διευθύντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ στο Cos4Cloud) και Μαρία Πλιώτα (συνεργάτιδα του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας έργου του Cos4Cloud), παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΕργΠΕ στο πλαίσιο του έργου Cos4Cloud και διερεύνησαν πιθανές συνεργασίες μεταξύ σχολείων της Βαρκελώνης και της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ισπανοί εταίροι του έργου καθώς και φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση στην πόλη της Βαρκελώνης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Cos4Cloud
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ευρωπαϊκό workshop που διοργάνωσε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του Cos4Cloud project στον χώρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο κτήμα Συγγρού, με θέμα:
“Innovative tools to introduce environmental citizen science projects into school”
Με τη συνεργασία του Instituto de Ciencias del Mar του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας (ICM-CSIC) στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών του Κτήματος Συγγρού.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Αττικής που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστήμης των πολιτών στα σχολεία τους με την υποστήριξη και καθοδήγηση του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
HΜΕΡΙΔΑ: «ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», που υλοποιείται από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Στην Ημερίδα με τίτλο «Χαρτογραφώντας τις προ(σ)κλήσεις των δράσεων κατά την υλοποίησή τους στο Πεδίο: Εμπειρίες και προοπτικές για το μέλλον»οι συνεργάτες του Προγράμματος μίλησαν για τα βήματα προόδου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις μελλοντικές προοπτικές.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΛ Κυθήρων από την Ομάδα Συμβούλων Σταδιοδρομίας του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ εκπαιδευτική-βιωματική δράση προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης εστιασμένη στις ανάγκες των μαθητών του Λυκείου και τις δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες τώρα που χαράζουν τη δική τους επαγγελματική πορεία. Στη συνέχεια, ακολούθησε επαγγελματική πληροφόρηση για τις σχολές και τα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων καθώς και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας, αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, ώστε οι μαθητές να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους και τα όνειρά τους.
Για να δείτε φωτογραφία από τη δράση πατήστε εδώ.
ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ»
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», το οποίο υλοποιεί το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις το καλοκαίρι με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ωφελούμενων του Προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ: ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!
Στο πλαίσιο των θερινών εμψυχωτικών δράσεων του προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής διοργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου από παιδιά της περιοχής με τους μαθητές Ρομά και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ«ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ»
Το Πρόγραμμα «Υποστηρικτικές Παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» διένειμαν 226 ζευγάρια παπούτσια στους μαθητές και στις μαθήτριες του 7ου Νηπιαγωγείου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Δελτίο τύπου.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕργΠΕ-ΕΚΠA
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ ήταν μεταξύ των κύριων διοργανωτών του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς με θέμα “Οι μνήμες της βιομηχανικής κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας», που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου 2022.
To σεμινάριο οργανώθηκε με την κύρια ευθύνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας, και με άλλους συνδιοργανωτές τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και τις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ Β’ Αθήνας και Πειραιά
Περιλάμβανε θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στόχευε στη γνωριμία των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών με την Επιστήμη των Πολιτών και τα Παρατηρήτρια Πολιτών και τη συμβολή τους στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία, εστιάζοντας σε μια ιδιαίτερη περιοχή βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που είναι ο χώρος του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου η Αν. Καθηγ. Μαρία Δασκολιά και Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ μίλησε με θέμα: «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία: προωθώντας συνέργειες στο σχολείο προς όφελος της επιστήμης, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης». Στη συνέχεια, ο Δρ. Δημήτρης Γκότζος και συνεργάτης του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε τη χρήση και αξιοποίηση των Παρατηρητηρίων Πολιτών Natusfera, Pl@ntNet και OdourCollect του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud στο οποίο το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετέχει ως επίσημος εταίρος
Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα μελέτης πεδίου στον πρώην βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου λιπασμάτων με αντικείμενο την καταγραφή της βιοποικιλότητας της περιοχής με το Pl@ntNet και της ρύπανσης οσμών με το OdourCollect, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μικρής κλίμακας δράση Bioblitz.
Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από συνεργάτιδες/ες του προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής. Οι συνεργάτες/ιδες συνόδευσαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, από τα απογευματινά μαθήματα του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Παιδείας, αίθουσες της Φιλοσοφικής, ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν το μάθημα του κου. Παρθένη, οι ”Επιπτώσεις της Μετανάστευσης και της Παγκοσμιοποίησης στο Εθνικό Κράτος και στην Εκπαίδευση”.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», το οποίο υλοποιεί το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του ΕΚΠΑ, γίνονται ποικίλες δράσεις που αφορούν παιδιά, έφηβους και ενήλικες Ρομά και στόχο έχουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ-ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ» ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το Ερευνητικό- Πιλοτικό Πρόγραμμα «Το Σχολείο Οργανισμός και Κοινότητα Μάθησης» σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα δυναμικού χαρακτήρα, με αντικείμενό του την εφαρμοσμένη μελέτη βασικών παραμέτρων του σύγχρονου ελληνικού σχολείου, οι οποίες επηρεάζουν τον μετασχηματισμό του σε Οργανισμό και Κοινότητα Μάθησης (ΟΚΜ).
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕς ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
118 μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και οι 33 εκπαιδευτικοί τους, που υπηρετούσαν σε Τμήματα Ένταξης της Αττικής και ένα της Κέας υποστηρίχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ με τίτλο "Ανάπτυξη προγράμματος παρέμβασης για την ενίσχυση της Αναγνωστικής Κατανόησης και της Παραγωγής Γραπτού Λόγου σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες" που υλοποίησε η Υποψήφια Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Βασιλική Κόκκαλη και η Επιστημονική Υπεύθυνη Αν.Καθηγήτρια Φαίη Αντωνίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:«ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΞΗ»
Συμμετοχή με εισήγηση στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Καλές πρακτικές ένταξης στη γενική τάξη», το οποίο διοργανώθηκε από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022. Εισηγητής: Πέτρος Γαλάνης
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης παρείχε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, στους μαθητές/-τριες της Γ’ Γυμνασίου του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκαν από 23/5/2022 έως 25/5/2022. Οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής υλοποιήθηκαν από τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές/Φοιτήτριες του ΠΜΣ «Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση», του Τμήματος και περιλάμβαναν συνεδρία ατομικής συμβουλευτικής με επίδοση ψυχομετρικών εργαλείων.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Σύγχρονες Προσεγγίσεις», 16-20/-5/2022 με την επιστημονική ευθύνη και οργάνωση του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαίδευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Εισηγητές είναι η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επίκουρη Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας: Κατερίνα Μικεδάκη, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Αριστείδης Λορέντζος, Ψυχολόγος - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, και Νέλλη Μπέλκη, Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ»
Διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Δρόμοι μετά το Λύκειο» (12/05/2022) με την επιστημονική ευθύνη και οργάνωση του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, για τους μαθητές/-τριες της Α' Λυκείου του ΓΕΛ Κυθήρων. Εισηγητές είναι η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επίκουρη Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας: Αργυρώ Χαροκοπάκη, Διδάκτωρ Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Νέλλη Μπέλκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc.
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οργάνωσε και πραγματοποίησε τη διαδικτυακή επιμορφωτική δράση «Επιστήμη των Πολιτών, Ενεργή Πολιτειότητα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και με τη συμμετοχή περίπου 80 εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Η ομάδα του ΕΚΠΑ παρουσίασε την Επιστήμη των Πολιτών και το έργο Cos4Cloud και στη συνέχεια συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου Cos4Cloud. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
Μαρία Δασκολιά: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές/τις μαθήτριες ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στα σχολεία και τις κοινότητές τους».
Δημήτρης Γκότζος: «Ψηφιακή Πολιτειότητα για το περιβάλλον και την αειφορία μέσα από τα Παρατηρητήρια Πολιτών του έργου Cos4Cloud”
Ματρώνα Παππά, Μένια Δασκαλάκη και Άννα Τρίγκατζη: «Από το σχολείο στη γειτονιά και την κοινότητα: ιδέες για υλοποίηση δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αειφορία με τη χρήση των εργαλείων της Επιστήμης των Πολιτών του έργου Cos4Cloud”.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΕργΠΕ
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Επιστήμη των Πολιτών και Εκπαίδευση για την Αειφορία» στις 13-4-2022 σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των ΔΠΕ Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και ΔΔΕ Β΄ και Γ΄ Αθήνας για εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε τις ακόλουθες εισηγήσεις:
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 35 εκπαιδευτικοί.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα σε συνεργασία και με την οργανωτική πρωτοβουλία και υποστήριξη του ΚΠΕ Μακρινίτσας σε θέματα Επιστήμης των Πολιτών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.
Το θέμα της ημερίδας ήταν «Τα βότανα στη ζωή μας- Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Δασκολιά και Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ μίλησε με θέμα «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: μια αμοιβαία ευεργετική συνεργασία για τη φύση, την επιστήμη και την εκπαίδευση». Ο Δρ. Δημήτρης Γκότζος και συνεργάτης του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε τις δυνατότητες των Παρατηρητηρίων Πολιτών του έργου Cos4Cloud για την αναγνώριση και καταγραφή των βοτάνων και των αρωματικών φυτών. Τέλος, οι υποψήφιες Δρ. και συνεργάτιδες του ΕργΠε-ΕΚΠΑ Άννα Τρίγκατζη, Ματρώνα Παππά και Μένια Δασκαλάκη μίλησαν με θέμα «Σενάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στηρίζονται στα εργαλεία και τις τεχνολογίες της ψηφιακής επιστήμης των πολιτών του έργου Cos4Cloud».
TΑΧΥΡΡΥΘΜΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Tαχύρρυθμη Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, (2022). Επιδίωξη του προγράμματος είναι η καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων αναφορικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις και τα μεθοδολογικά εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου αυτή να καταστεί με ποιοτικούς όρους εφικτή στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική. Μέσω της πλατφόρμας mooc.edu.gr, μπορείτε να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε ως MOOC το πρόγραμμα Τ4Ε, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ενότητες και το σχετικό επιμορφωτικό υλικό. Υπεύθυνη ΕΚΠΑ: Φαίη Αντωνίου
HUB HEALTH - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΓΓΛΟΦΩΝΩΝ ΑΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS/CIVIS
Hub Health - Σχεδιασμός Αγγλόφωνων Ασύγχρονων Διαδικτυακών Μαθημάτων για Εισερχόμενους Φοιτητές ERASMUS / CIVIS, 06/10/2021, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ιατρική Σχολή. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
WEBINAR ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: ΕΜΠΟΔΙΟ Ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ;»
Webinar με θέμα «Μεταβάσεις στη σταδιοδρομία: Εμπόδιο ή ευκαιρία;» 03/04/2021, Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Υπεύθυνη: Αικατερίνη Αργυροπούλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Boarding Pass στον Αυτισμό (2018-2021), Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, Ίδρυμα Ωνάση. Υπεύθυνη: Αγγελική Γενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Στην Καρδιά του Αυτισμού (2018-2021), Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, Ίδρυμα Ωνάση. Υπεύθυνη: Αγγελική Γενά
ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
Online εργαστήρια: Εκπαιδευτικές Δράσεις Ελληνικής & Δημοτικής Αστυνομίας και Αστυνομίας Κύπρου για τον Αυτισμό (07-16/04/2021), Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, Ίδρυμα Ωνάση. Υπεύθυνη: Αγγελική Γενά
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επιμορφωτικές δράσεις για τον Κορωνοϊό: Μια περιήγηση στον κόσμο του Αυτισμού κατά τη διάρκεια μιας Πανδημίας (24/02/2021), Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, Ίδρυμα Ωνάση. Υπεύθυνη:Αγγελική Γενά
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ETWINNING, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΤΔΕ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετοχή των φοιτητών στην πλατφόρμα eTwinning, στο πλαίσιο του μαθήματος του ΠαιΤΔΕ «Επιστήμη με και για την Κοινωνία» (2021), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
DIGITAL TRANSFORMATION STARTS FROM PRE-SCHOOL. ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (PROFESSIONAL DEVELOPMENT WORKSHOP-PDW). ETWINNING ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (EUROPEAN SCHOOLNET - EUN) ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ" (MEDIA LITERACY EDUCATION IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION AND CARE (POST-COVID-19)
Digital transformation starts from pre-school. Πανευρωπαϊκό Εργαστήριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Professional Development Workshop-PDW). eTwinning και Κεντρική Υπηρεσία (European Schoolnet - EUN) με θέμα τον "Ψηφιακό γραμματισμό στην Προσχολική Αγωγή" (Media Literacy Education in Early Childhood Education and Care (post-COVID-19) (2021), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
WORKSHOP IN STEAM APPROACHES. PROFESSIONAL DEVELOPMENT WORKSHOP – PDW. ETWINNING & EUN. MEDIA LITERACY EDUCATION IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION AND CARE (POST-COVID-19)
Workshop in Steam approaches. Professional Development Workshop – PDW. Etwinning & EUN. Media Literacy Education in Early Childhood Education and Care (post-COVID-19) (2021), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σειρά εκδηλώσεων: Σύνδεση Εκπαίδευσης και χώρων εργασίας(2020-2021), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Δήμος Νέας Σμύρνης. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
Πιλοτική δράση «ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» (2020), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Αττικής. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEAM FOR GIRLS: GEM (EMPOWER GIRLS TO EMBRACE THEIR DIGITAL AND ENTREPRENEURIAL POTENTIAL / ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)
Πρόγραμμα STEAM for girls: GEM (Empower Girls to Embrace their Digital and Entrepreneurial Potential / Ενισχύοντας τις προοπτικές ενασχόλησης των κοριτσιών με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα) (2020-2021), Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Μαθηματικών. Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Διεξαγωγή ανοικτών στο κοινό σεμιναρίων με αντικείμενο την υπολογιστική σκέψη στα πλαίσια ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (2019), Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Υπεύθυνος: Χρόνης Κυνηγός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.) Β΄ ΚΥΚΛΟΣ
«Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Για Την Αξιοποίηση Και Εφαρμογή Των Ψηφιακών Τεχνολογιών Στη Διδακτική Πράξη (Επιμορφωση Β΄ Επιπεδου Τ.Π.Ε.)/ Β΄ κύκλος» Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΕΣΠΑ 2014-2020, κωδ. ΟΠΣ (MIS) 5084974. Υπεύθυνος: Χρόνης Κυνηγός
ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΙ «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ»
Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ «Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ελληνικό Δημόσιο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων 'Διόφαντος' (ΙΤΥΕ). Υπεύθυνος: Χρόνης Κυνηγός