Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

(ΤΕΚ-114 χειμ. εξάμηνο, ΤΕΚ-128 εαρ. εξάμηνο)

Η Πρακτική Άσκηση, αποτελεί προαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών, προσφέρεται ως μάθημα Ελεύθερης Επιλογής, είτε στο 7ο (χειμερινό) εξάμηνο σπουδών με κωδικό μαθήματος 74TEK114, είτε στο 8ο (εαρινό) εξάμηνο σπουδών με κωδικό μαθήματος 74ΤΕΚ128 και βαθμολογείται στην κλίμακα 0-10. Στην Πρακτική Άσκηση αντιστοιχούν 5 ECTS, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σπουδών και στον Οδηγό Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η βαθμολογία και τα αντίστοιχα ECTS σημειώνονται στο παράρτημα του πτυχίου του Φοιτητή και στην αναλυτική του βαθμολογία και δεν συνυπολογίζονται στη γενική βαθμολογία ούτε στο σύνολο των πιστωτικών μονάδων για την απόκτηση πτυχίου.

Η Πρακτική Άσκηση απευθύνεται σε Φοιτητές του 4ου έτους, καθώς και σε Φοιτητές «επί πτυχίω», με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα έξι (6) πρώτα εξάμηνα σπουδών, να έχουν επιτυχή εξέταση στο προαπαιτούμενο μάθημα «Θεωρία και Μεδοδολογία της Διδασκαλίας» και να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον τριάντα (30) μαθήματα.Οι Φοιτητές ΑΜΕΑ ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας επιλέγονται κατά προτεραιότητα, εφόσον α) είναι Φοιτητές 4ου έτους ή «επί πτυχίω» και β) έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον τριάντα (30) μαθήματα. Ισχύει και για αυτούς η προϋπόθεση της επιτυχούς εξέτασης στο προααπαιτούμενο μάθημα «Θεωρία και Μεθοδολογία της Διδασκαλίας». Περιπτώσεις ΦμεΑ (ΑΜΕΑ ή σοβαρό πρόβλημα Υγείας. Εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στη Μονάδα Προσβασιμότητας θα λαμβάνουν από αυτήν και τα αντίστοιχα μόρια).

Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών για την πρακτική άσκηση με σειρά όπως αυτά έχουν οριστεί από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος στην 7η συνεδρία του ακαδημαϊκού έτους 2024-25 (29/01/2025), είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (βλ. Εσωτερικό Κανονισμό του Τμήματος), στο e-class του μαθήματος και στονσύνδεσμο του γραφείου Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών, ο οποίος αναφέρεται στον Εσωτερικό Κανονισμό για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (http://praktiki.uoa.gr).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον τελικό βαθμό αξιολόγησης προηγείται στον ‘Πίνακα Επιλογής Πρακτικής Άσκησης’ ο/η φοιτητής/τρια με τον υψηλότερο βαθμό που προκύπτει από τον μέσο όρο βαθμολογίας.

Η συνολική διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δύο (2) μήνες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή 8 ώρες ημερησίως/40 ώρες εβδομαδιαίως ή τέσσερις (4) μήνες μερικής απασχόλησης, δηλαδή 4 ώρες ημερησίως/20 ώρες εβδομαδιαίως, για την περίοδο από την έγκριση των τελικών αποτελεσμάτων επιλογής έως την ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

Η Πρακτική Άσκηση φοιτητών/τριων δύναται να διεξάγεται σε δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχειρήσεις, εφεξής καλούμενους «Φορείς Υποδοχής», υπό την καθοδήγηση στελέχους Επόπτη του Φορέα Υποδοχής και την εποπτεία διδάσκοντος του Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Η Πρακτική Άσκηση, ως προαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών ακαδημαϊκών γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών και την εξοικείωση των φοιτητών σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον.Στους στόχους και πλεονεκτήματα της Πρακτικής Άσκησης περιλαμβάνονται:

  • η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και προϋπηρεσίας, με την ανάληψη ευθυνών και την καλλιέργεια ποικίλων δεξιοτήτων (επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας, σύγχρονων τεχνολογιών κ.α.),
  • η εξοικείωση με τις παραγωγικές και διοικητικές διαδικασίες, σε φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε όλους τους κλάδους της Παιδαγωγικής,
  • η διαμόρφωση στοχευμένου επαγγελματικού προσανατολισμού των ασκούμενων για αναζήτηση κατάλληλης εργασίας μετά το πέρας των σπουδών τους,
  • η αμφίπλευρη γνωριμία και συνεργασία των φορέων απασχόλησης με τα εν δυνάμει μελλοντικά στελέχη τους,
  • η διαρκής, δυναμική και γόνιμη επικοινωνία μεταξύ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των φοιτητών του και των φορέων της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για την επιλογή και την αντιστοίχιση των φοιτητών/τριών με τους Φορείς Υποδοχής για Πρακτική Άσκηση, σύμφωνα με τακριτήρια τα οποία ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης Προπτυχιακού Επιπέδου.

Η αποζημίωση των φοιτητών που θα επιλεγούν και θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση θα είναι 350 € (ευρώ), ανά μήνα Πρακτικής Άσκησης πλήρους ωραρίου, ή 175 € (ευρώ), ανά μήνα Πρακτικής Άσκησης μερικής απασχόλησης, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και η ασφάλιση κατά κινδύνου ατυχήματος.

Οι φοιτητές/φοιτήτριες επιλέγονται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που προσδιορίζει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, η οποία αποφασίζει για τη σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης και για τον ορισμό του Υπεύθυνου της Πρακτικής Άσκησης.

Απόσπασμα Πρακτικών για έγκριση του νέου Κανονισμού Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης

Επιτροπές Πρακτικής Άσκησης